Valldemossa

Ben je in Mallorca en wil je een leuk dagtripje maken? Dan is het zeker een aanrader om naar Valldemossa te gaan. Dit dorp heeft vele historische gebouwen die heel leuk zijn om te bezoeken en een rijke geschiedenis.

Valldemossa is een dorpje dat je een dagje kan bezoeken, het ligt maar op 17 km afstand van Palma de Mallorca. Het dorp bestaat uit smalle straatjes die zijn gemaakt van natuursteen. De huizen die in Valldemossa staan, zijn ook gemaakt van natuursteen. Elk huis heeft kleurrijke planten, waardoor de straten van Valldemossa levendig zijn en dit geeft een fleurige sfeer aan het dorp. Hierdoor wordt het dorp ook wel één van de mooiste dorpen van Mallorca genoemd. Wanneer je door de stad loopt, zijn er vele leuke winkeltjes en cafétjes te vinden. Doordat Valldemossa gevestigd is in het Tramutana-gebergte, heb je op de hoger gelegen punten van het dorp uitzicht over olijfbomen en amandelbomen.

Geschiedenis

De naam Valldemossa heeft het Mallorcaanse dorp te danken aan de Moren die 300 jaar geleden de baas waren in Mallorca. De Moren hadden de stad namelijk Musa Vally genoemd, wat in de loop der jaren is verbasterd naar Valldemossa. Door de Moren kunnen er in de omgeving van het dorp olijf – en amandelbomen groeien, dit komt door de goede irrigatiesystemen en plantages die zij hebben aangelegd.

Een leuk weetje is dat in de buurt van Valldemossa een klooster gevestigd is, waarin in 1485 de eerste drukpers van Mallorca is geïntroduceerd. De Mallorcaanse filosoof Ramin Llull heeft het klooster gesticht en het klooster werd een leercentrum voor franciscaner monniken.

Santa Catalina Thomàs

Wanneer je door Valldemossa loopt, zie je bij verschillende huizen religieuze tekens voor de patroonheilige Santa Catalina Thomàs. De inwoners van Valldemossa beschermen zich hiermee tegen het kwaad. Catalina Thomàs was een boerenmeisje die geboren is in 1531 in het dorpje. Ze is naar Palma vertrokken en werd hier non, tijdens haar leven stond ze bekend om haar nederigheid. In 1574 is Catalina gestorven en een paar eeuwen later, in 1792, werd ze zalig verklaard. In 1930 bereikte ze de status van heilige en zij was ook nog de eerste heilige van Mallorca. Het huis van Catalina Thomàs is te vinden in Valldemossa en is omgedoopt tot kapel. Elk jaar wordt er op 28 juli een dorpsfeest gegeven om haar te eren. Op deze dag wordt er door het dorp een optocht georganiseerd en hierbij wordt het standbeeld van de heilige Catalina Thomàs gedragen.

Chopin en het klooster

Vele reizigers bezoeken Valldemossa om naar het klooster te gaan waar de bekende componist Chopin een tijd heeft gewoond met zijn geliefde Sand. Ze kwamen in de winter van 1838 naar het dorp en hebben hier een kamer gehuurd. Chopin en George Sand zijn naar Valldemossa gekomen om hun affaire voort te zetten en weg te gaan van het geroddel in Parijs waar ze eerst woonden. Ook hoopten ze dat het beter zou gaan met de gezondheid van Chopin door het weer, want hij had namelijk tuberculose.

Niet alles verliep zoals gepland; het was geen lekker weer waardoor het niet lekker liep met de gezondheid van Chopin. Zijn piano werd niet geleverd waardoor hij niet kon componeren. De twee geliefden werden genegeerd door de bewoners van Valldemossa en de relatie is uiteindelijk misgelopen.

Niet alleen is het interessant om het klooster te bezoeken voor de componist Chopin, maar je vindt er ook bepaalde voorwerpen zoals oude partituren en brieven. Wat echt een aanrader is, is om de oude apotheek te bezoeken. Wanneer je hier doorheen loopt, ruik je nog de verse kruiden waarvan de medicijnen gemaakt werden. In de apotheek zijn zelfs nog potten te vinden met de gedetailleerde beschrijving van de ingrediënten die in de medicijnen zaten.

Wat is er nog meer in Valldemossa te doen?

Naast het klooster is er ook nog een modern museum te vinden met schilderijen van onder andere Miro en Picasso, ook worden er Mallorcaanse kunstenaar gepromoot. Valldemossa is geen badplaats, dit komt omdat het dorp op 6 km afstand van het strand ligt. Maar bij dit strand ligt wel een leuk haventje die ook zeker de moeite waard is om te bezoeken. In de omgeving van Valldemossa kan je ook nog mooie bergwandelingen maken door het Tramatuna-gebergte met panoramische uitzichten.

Comments are closed.