Deía

Mallorca heeft vele magische dorpjes en één daarvan is Deía. Deía ligt in de hele mooie vallei Serra, in het Tramuntana gebergte. Naast de historische huisjes en de spectaculaire uitzichtpunten is er nog veel meer te beleven in dit dorpje. Vele kunstenaars, artiesten en reizigers hebben het dorpje al bezocht en zijn terecht gekomen in een omgeving van rust en een Boheemse sfeer. Het is dus zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan dit dorp.

Een magische stad

Deía is een klein dorpje dat gevestigd is in de Serra vallei. Leuk is dat je op de hogere gedeeltes van het dorp uitzicht hebt over de het landschap en de Middellandse Zee. Je ziet de traditionele landgoederen die gebouwd zijn van steen. Bij zonsondergang is het uitzicht nóg mooier. Je ziet dan namelijk de heldere rode schaduw van de zon over de bergen schijnen, wat de plaats extra bijzonderder maakt. Behalve het mooie uitzicht, biedt het dorp ook een rijkheid aan bezienswaardigheden. De huizen hebben in Deía nog de ouderwetse geverfde schutters. Om naar het hoogste punt van Deía te komen, moet je de enige echte straat beklimmen die er in Deía te vinden is: de “Carrer es Puig”. Het is een steile weg naar boven, waarbij je langs een paar van de mooiste huizen komt die er in Deía te vinden zijn. Op het hoogste punt staat een kerk en de kleine begraafplaats waar de bekende Engelse schrijver Robert Graves is begraven. Doordat er in Deía geen goede wegen zijn en er maar één hoofdweg is, rijden er bijna geen auto’s, wat de plek nog bijzonderder maakt.

De geschiedenis van Deía

Deía kent een rijke geschiedenis, maar het dorpje dat we vandaag de dag kennen, hebben we aan de Moren te danken. De Moren waren in de tiende tot en met de dertiende eeuw de baas in Deía en zij zijn begonnen met het bouwen van terrassen en irrigatiesystemen wat heeft geleid tot een succesvolle ontwikkeling van de landbouw in het gebied. Het dorp heeft zijn naam ook te danken aan de Moren, want Deía is een verbastering van het Moorse woord voor dorp. Na de dertiende eeuw werd het dorp veroverd door de christenen en viel Deía onder het gezag van het dorp Valdemossa. In de zestiende eeuw werd Deía weer als een zelfstandig dorp verklaard.

Robert Graves

Niet alleen reizigers is het opgevallen dat Deía een inspirerende plek is. Het dorp had al vroeg een aantrekkingskracht op kunstenaars en artiesten. Eén van de bekendste artiesten die hier niet meer is weggegaan, is dus de schrijver Robert Graves. In 1932 kwam hij in Deía wonen met zijn vriendin Laura Riding. Een leuk feitje is dat hij de eerste buitenlander was die in het dorpje kwam wonen en na hem volgden er nog velen. Robert Graves moest wel weer terug keren naar zijn eigen land tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar hij is daarna weer teruggekeerd naar het dorp met zijn tweede vrouw. Voor Robert Graves was Deía een inspiratieplek en hij heeft dan ook vele boeken in het dorp geschreven zoals Lawrence and the Arabs en Claudius. De schrijver is in het dorp gebleven tot zijn dood in 1985 en hij is ook begraven op de begraafplaats van Deía.

Van kunstenaars tot Hollywoodsterren

Naast de boeken van Robert Graves die over het dorp gaan, hebben andere schrijvers Deía ook als inspiratiebron gebruikt. Zo schreef Anaïs Nin, die het dorp bezocht in 1920, een kort verhaal over de stranden van Deía. De Uruguayaanse novellist Christina Peri Rossi heeft het verhaal The Ship of Fools geschreven en hierbij Deía als bron gebruikt. Naast schrijvers gebruiken ook bekende Hollywoodsterren Deía als vakantieoord om even helemaal tot rust te komen. Richard Branson heeft in de omgeving van het dorp een luxe hotel waar vele beroemdheden hebben geslapen of Richard hebben opgezocht. Deía was een tweede thuis voor sommige artiesten uit de Canterbury-scene zoals Kevin Ayers en Robert Wyatt. De bekende gitarist Mick Jagger heeft vaak in Deía gespeeld.

Musea

Naast al deze artiesten en kunstenaars heeft Deía ook nog een aantal musea die heel leuk is om te bezoeken. Het archeologische museum, een museum dat gewijd is aan de schilder Norman Yanikun, het Son Marroig museum en het museum van Robert Graves. Bij de plaats Deía is ook een landgoed te vinden van de aartshertog Luis Salvador dat je kan bezoeken. Hij kwam oorspronkelijk uit Oostenrijk en is verliefd geworden op het eiland. Het landschap waar Luis heeft gewoond, wordt vaak opengesteld voor klassieke concerten.

Een plek voor reizigers

Niet alleen kunstenaars en artiesten hadden Deía ontdekt, maar ook vele reizigers. In de omgeving van het dorp kan je goed wandelen en fietsen door de bergen met mooie uitkijkpunten over de zee. Wanneer je van wandelen houdt, is een bezoekje brengen aan de omgeving een aanrader. Deía heeft ook vele bezienswaardigheden zoals een kerk die op het hoogste punt van het dorp gelegen is en de historische huizen. Bij het dorp zijn rotsachtige stranden te vinden waar je heerlijk een middagje kan vertoeven. De stranden die je er vindt, zijn onder andere Lluc – Alcari en Cala Deía. Wanneer je even helemaal tot rust wilt komen in een magische en Boheemse sfeer, breng dan zeker een bezoekje aan Deía!

Comments are closed.