Castell de Bellver

Wanneer je Mallorca gaat bezoeken, is het zeker een aanrader om naar kasteel Bellver te gaan! Niet alleen zie je hier de rijke geschiedenis van Mallorca die gevestigd is in het museum. Je hebt ook nog eens geweldig uitzicht over Palma de Mallorca en het Tramuntana gebergte. Wat wil je nog meer?

Van koninklijk paleis tot gevangenis

Castell de Bellver is gebouwd in 1300 door koning Jacobus de tweede, hij was de koning van Mallorca. De bouw van het kasteel heeft negen jaar geduurd en er hebben vele mannen moeten werken voor de koning om het kasteel zo snel af te krijgen. Het kasteel werd gebruikt als Koninklijk verblijf tot het einde van de veertiende eeuw. In 1521 tijdens de oorlog van de broederschappen die plaatsvond in Mallorca is het kasteel in handen geweest van de vijanden. Gelukkig duurde het niet lang en het kasteel was weer in de handen van de Mallorcanen. In 1717 werd het kasteel omgetoverd tot een militaire gevangenis. Na heel lang als een gevangenis gediend te hebben, is het kasteel in handen gekomen van de gemeente van Palma de Mallorca en zij hebben van het kasteel een museum gemaakt.

Poort van de Koningin

Castell de Bellver ligt op 3 km afstand van Palma de Mallorca en is 120 meter hoog en 60 meter breed. Als je op het kasteel staat, heb je geweldig uitzicht over de hoofdstad van Mallorca en het Tramuntana gebergte. Aan dit uitzicht heeft het kasteel ook zijn naam te danken, Bellver betekent namelijk in het Catalaans “Mooi uitzicht”.Castell de Bellver  is eigenlijk heel bijzonder, omdat het één van de weinige kastelen is die in het rond gebouwd is. Het ronde gedeelte van het kasteel bestaat uit twee verdiepingen. Het onderste gedeelte was voor het personeel van het koningspaar en in het bovenste gedeelte woonde de Koninklijke familie. Het kasteel is omgeven door vier torens, drie torens zitten aan het ronde gedeelte van het kasteel vast. Er staat ook een toren los en dit was de hoofdingang van het paleis wat de naam Torre del Homenaje heeft. Je kunt in deze toren komen via de ophaalbrug. Deze is hier gevestigd, omdat er om het kasteel een enorme gracht is. Aan de andere kant van het kasteel zit nog een ingang. Omdat dit niet de hoofdingang is, wordt het ook wel de poort naar de koningin genoemd. In het midden van het kasteel ligt de mooie binnenplaats wat patio de armas genoemd wordt. Tijdens zwoele zomeravonden worden er op deze patio concerten georganiseerd.

Vaste Tentoonstellingen

Toen het kasteel in handen kwam van de gemeente van Palma is er van Bellver een museum gemaakt. Gelukkig kan je ook nog verschillende delen van het kasteel bezoeken zoals de oude keuken en de wapenkamer.
In het kasteel zijn drie vaste tentoonstellingen te vinden die bestaat uit de Evolución urbana de Palma, de Despuig Collectie en de Jovellanos zaal.

Evolución urbana de Palma

De stedelijk evolutie tentoonstelling bestaat uit verschillende ruimtes waar je de geschiedenis van Mallorca ziet. De thema’s die in de kamers te vinden zijn: prehistorie, palma 123 VC.– 902, madina mayurqa. 902 – 1229, ciutat de mallorques. 1229 – 1576, palma 1575 -1902, palma 1902 – 1960

Despuig Collectie

Op de begane grond is een tentoonstelling te vinden van klassieke sculpturen die gemaakt zijn door Despuig. Despuig was één van de meest prominente kunstenaars die Mallorca gekend heeft.

Jovellanos zaal

In deze kamer zie je de politieke historie van kasteel Bellver. Je ziet hier welk Koninklijke families er in het kasteel hebben gewoond, maar ook een groot gedeelte gaat over de gevangenis waar vaak politieke gevangenen hebben gezeten.

Locatie
Carrer de Camilo José Cela
07014 Palma
Website

Openingstijden
April t/m September
Ma van 8:30 t/m 1:00
Di t/m za van 8:30 -20:00
Zo van 10:00 -20:00

Oktober t/m maart
Ma van 8:30 – 1:00
Di t/m van za 8:30 t/m 20:00
Zo van 10:00 – 18:00

Gesloten op 25 december en 1 januari

Vervoer
Bus 50 (toeristen bus)
Bussen 3, 20 en 46

Prijzen
– Een ticket kost €4,00
– Voor pensionarissen, studenten, jongeren van 14 t/m 18 jaar, publieke instituties en culturele groepen is de ticketprijs €2,00
– Een ticket voor de inwoners van Palma is €2,50
– De entree is gratis op zondag, als je jonger bent dan 14 jaar en wanneer je met school een uitje maakt.

Tip
Bussen 3, 20 en 46 stoppen onderaan de berg waardoor je in nog ongeveer een kwartier naar de entree wandelt.

Comments are closed.