Sóller

Lijkt het jou wat om rond te dwalen in een historische omgeving met mooie gebouwen die omringd wordt door prachtige bergen wat de plek nog magischer maakt. Bezoek dan zeker het dorpje Sóller!

Sóller is een pittoresk dorpje dat gelegen is in het Tramuntana-gebergte. Sóller ligt in de Serra de Alfabia vallei. De straten in het dorp zijn islamitisch en de huizen zijn afkomstig uit de 16e, 17e en 18e eeuw. Op de hoger gelegen plekken in het dorp zie je mooie velden van olijfbomen en citrusvruchten. Deze vruchten kunnen hier groeien doordat de Moren hier rond het jaar 950 terrassen en irrigatiesystemen hebben aangelegd. Het gebied waar Sóller zich in bevindt, wordt ook wel de ‘gouden schelp’ genoemd vanwege de vruchtbaarheid.

Sóller-stad

Geschiedenis

Sóller ligt wat landinwaarts en dit komt, omdat vroeger de piraten in de zestiende eeuw Sóller vaak hebben aangevallen. In 1561 was er een belangrijke overwinning en die wordt nog steeds gevierd door de inwoners van Sóller in de tweede week van mei. Op 11 mei 1561 hebben de inwoners namelijk gewonnen van 1.600 piraten. Dit feest wordt El Firo genoemd.

In de negentiende eeuw bloeide de export van olijven en citrusvruchten in Sóller. Er woonden toentertijd Fransen in Sóller. Op dat moment was de Franse Revolutie aan de gang en deze Franse migranten hadden goede connecties waardoor er veel naar Frankrijk geëxporteerd werd. De Fransen zorgden niet alleen voor de export, maar in de stad Sóller zie je bij de gebouwen en huizen ook de Franse architectuur terug komen. Hierdoor hangt er in Sóller een andere sfeer die je niet vaak in andere Mallorcaanse steden tegenkomt.

Sóller was erg lang lastig te bereiken, omdat het dorp landinwaarts in een vallei ligt. In 1912 kwam hier verandering in toen er een treinverbinding tussen Palma de Mallorca en Sóller werd aangelegd. Hierdoor kon Sóller ook handel voeren met de rest van Palma en de trein werd vooral gebruikt voor de transport van sinaasappels. Deze trein rijdt nog steeds! Het heeft de bijnaam ‘orange express’, vanwege de sinaasappeltransport. In Soller wordt ook nog steeds een ouderwetse tram gebruikt die van de haven naar het dorp rijdt.

trein-Sóller

Wat te bezoeken?

Het pronkstuk van Sóller is de indrukwekkende kerk Sant Bartomeu die op het stadsplein staat. In de dertiende eeuw is de kerk in een barokke stijl gebouwd en in de zeventiende eeuw werd er een nieuwe gevel aan toegevoegd in modernistische stijl.

Het is een aanrader om door de oude stad van Sóller te wandelen. De oude stad heeft een typische mediterrane stijl met smalle en sprookjesachtige steegjes waar je lekker kan rondstruinen. Het centrale plein van Sóller (Plaça Espana) heeft een tal van leuke cafés waar je lekker een drankje kan drinken. Met de sinaasappeltransport in het achterhoofd, zou je eigenlijk een lekkere verse sinaasappelsap moeten nemen! Het plein komt ook helemaal tot leven wanneer op zaterdag hier de lokale markt plaatsvindt.

Leuk is om een wandeling te maken langs de Cristofol Colom waar je langs de meest luxueuze landhuizen loopt, die gebouwd zijn in de tijd dat de sinaasappelexport heel goed liep. Wat ook een mooie wandelroute is, is de weg Calle Isabel II waar je langs modernistische en traditionele Mallorcaanse herenhuizen loopt.

Een aanrader is om één van de drie musea te bezoeken. Je hebt het Wetenschapsmuseum en het Museo del Casal de Cultural dat gevestigd is een herenhuis uit de achttiende eeuw, waar je antiek en overblijfselen kan vinden van het oude Sóller. Voor de kunstliefhebbers is het leuk om het museum Prunera te bezoeken. Het is nog niet zo lang geopend en hier is een modernistische kunstcollectie te bewonderen met werken van bekende en minder bekende kunstenaars, zoals Picasso, Miró, Matisse en nog veel meer. Het gebouw waar het museum in gevestigd is, is een architectonisch juweeltje. Het heeft een modernistische gevel, een prachtig trappenhuis en op het huis zijn muurschilderingen te vinden.

Wat is er nog meer te doen?

Sóller trekt vele wandelaars en fietsers aan, omdat je in de omgeving en door het Tramuntana-gebergte kan wandelen en fietsen. Het is zeker fijn om even te stoppen bij één van de uitkijkpunten, want de uitzichten zijn panoramisch. Je kan ook boottrips maken. Je kan een eigen boot huren of een kaartje kopen voor een gedeelde boot. Deze vertrekt bij de haven van Sóller. Door te varen, zie je de mooie kustlijn en de bergen. Natuurlijk kan je ook even aanmeren als je je eigen boot hebt en een verkoelende duik nemen in het water en genieten van de prachtige stranden.

haven-Sóller

Comments are closed.