Es Baluard Museum

Als je in Palma de Mallorca bent en je houdt van moderne en hedendaagse kunst dan is Es Baluard Museum een echte aanrader. Geniet van de mix van de moderne schilderijen die in de grote hal hangen, de schitterende beelden die in de tuin staan, kortom, kom meer te weten over het Es Baluard museum.

Van Bastion tot Museum

Het gebouw waar het museum Es Baluard in gevestigd is, heeft een lange en interessante geschiedenis ondergaan voordat het een museum werd. Es Baluard bevindt zich binnen de begrenzing van de Sant Pere bastion, die deel uitmaakt van de Renaissance muur die de stad Palma in de 20ste eeuw moest beschermen. Het bastion werd gebouwd in het laatste kwartaal van de 16de eeuw door de Italiaanse Ingenieur Giacomo Palearo Frati. De Sant Pere Bastion was voornamelijk interessant door zijn strategische positie voor de bescherming van Palma.

In 1952 deed de Sant Pere Bastion afstand van zijn militaire dienst na 300 jaar. Een paar jaar later kwam het bastion in particuliere handen terecht. De eigenaren wilden het gebied herontwikkelen en hebben in 1963 een deel van de muur opgeblazen. De bewoners van Palma waren het hier niet mee eens en er werd gezorgd dat het bastion een historisch artistiek monument werd. In 1965 werd er een wederopbouw gepland voor het bastion. In 1997 viel het bastion in een staat van verval en kwam het in de handen van de gemeenteraad van Palma. De gemeenteraad heeft er voor gezorgd dat het Es Baluard Museum van moderne en hedendaagse kunst geopend werd op 30 januari 2004.

Leuk voor jong en oud

Es Baluard Museum is een museum met moderne en hedendaagse kunst. De kunst die de artiesten maken voor het museum is gerelateerd op de Balearen eilanden of internationale referenties. Es Baluard heeft meer dan 500 kunstwerken in zijn bezit.

Het museum is leuk voor jong en oud, dit komt door de interactieve manier waarop het museum omgaat met de kunst en zijn bezoekers. Naast een diversiteit van tentoonstellingen kan je er ook cursussen volgen (zoals: een foto cursus of een schilderles). Verder vinden er vele activiteiten plaats zoals muziekavonden en ook is er een levend laboratorium waar je interacief met kunst bezig kan zijn.

Als je door de grote hal wandelt dan ontdek je beetje bij beetje de variëteit aan kunstwerken van onder andere: Pablo Picasso, Joan Miró en Pilar Montaner de Sureda. Buiten kun je fantastisch rondwandelen kijken naar de prachtige beelden en voorwerpen. Wat het museum heel goed naar voren laat komen, is de mix tussen nieuw en oud. Dit komt door het bastion waar het museum zich in bevindt en de moderne en hedendaagse kunst. Wanneer je lekker rond hebt gekeken, kun je genieten van een hapje en een drankje in het restaurant van het museum. Zou je het liefst een of meerdere schilderijen meenemen naar huis? Dat is helaas geen optie maar wel een leuk cadeautje voor jezelf, is misschien een gaaf boek met spectaculaire foto´s, neem dan vooral even een kijkje in de shop!

Vaste tentoonstelling

In Es Baluard vind je een verscheidenheid aan kunstwerken van verschillende kunstenaars zoals: Joan Miró, Pilar Montaner de Sureda, Marina Abramovic en Picasso. Voor de liefhebbers van Pablo Picasso, leuk om te weten is misschien dat er in het Es Baluard twee kunstwerken tentoongesteld zijn van Picasso: Gros Oiseau Corrida en Musiciens et Danseur. Wist je eigenlijk al dat…

*Het eerste woord dat Pablo Picasso zei was piz wat in het Spaans een afkorting is voor lapiz. Lapiz betekent in het Nederlands penceel. Zo zie je maar dat Pablo Picasso een geboren kunstenaar was.

*Wat eigenlijk geen weetje maar een feit is, is dat Picasso een geweldige student was op zijn kunst academie. Hij beter kunstwerken maken dan zijn medestudenten die zes jaar ouder zijn. Dit komt deels ook omdat hij van zijn vader al op zijn zevende les kreeg over kunst.

In het museum zijn ook veel tijdelijke tentoonstelling te vinden, als je hier meer informatie wil vinden kijk dan op de site.

Openingstijden
Dinsdag t/m zaterdag: 10:00 – 20:00
Zondag: 10:00 – 15:00
Maandag Gesloten

Café/Restaurant
Maandag t/m zondag : 10:00 – 00:00
Telefoonnummer: 871 234 954

Prijs
Normaal ticket: € 6,00
Ticket voor een tijdelijke tentoonstelling: € 4,00

-Op vrijdag mag je zelf bepalen hoeveel je betaalt voor het museum
het is dan wel vanaf € 0,10.
-Tickets met een gereduceerde prijs zijn (€ 4,50 voor het gehele museum- € 3,00 voor een tijdelijke tentoonstelling.)
– Kinderen onder de 12 jaar mogen ook gratis naar binnen.

De dagen die hieronder genoemd worden, kunnen bezoekers gratis naar binnen:
6 januari: ter gelegenheid van het feest van koningen.
20 januari: ter gelegenheid van het feest van San Sebastián.
31 januari: verjaardag van het Museum.
1 maart: dag van de Balearen.
11 april: Art Palma Brunch.
1 mei: internationale dag van de werknemers.
17 mei: internationale dag van de musea.
12 september: Diada de Mallorca.
19 september: Nit de l’ Art”.
27 september: Dag van de wereld toerisme.
6 december: ter gelegenheid van de dag van de Grondwet.

Locatie
Het adres van het museum is Placa Porta de Santa Catalina N 10, Pal, a 07012. Als je het museum wil bellen kun je dat op dit nummer doen: (34) 971908200.

Bereikbaarheid
Het museum kan je bereiken met de bussen: 1,2,3,4,5,6,7, 20,46 en 50 (toeristenbus) bereiken. Het museum ligt vlak bij Passeo Mallorca en Parc de la Mar.

Voor meer informatie over het museum kijk dan naar de website

Comments are closed.