Basilica de Sant Francesc

In de oude stad van Palma de Mallorca vind je de 13e-eeuwse basiliek van Sint-Franciscus; een prachtige kerk die met zijn bijzondere mix van bouwstijlen zeker het bewonderen waard is. De beelden en graftombes in de indrukwekkende basiliek bieden een kijkje in de levens en geschiedenis van enkele meest belangrijke (religieuze) personen uit de geschiedenis van Mallorca.

De Basílica de Sant Francesc bestaat uit een schitterende combinatie van de 14e-eeuwse gotische en 17e-eeuwse barokke bouwstijl. Hierdoor staat de basiliek vandaag de dag bekend als één van de meest interessante bezienswaardigheden op Mallorca. De basiliek van Sint-Franciscus wordt één van de mooiste basilieken van de Balearen genoemd, op de tweede plek na de kathedraal van Palma de Mallorca. De bouw van de basiliek in gotische stijl nam flink wat jaren in beslag. In de periode van 1445 tot 1670 heeft de basiliek nog veel transformaties ondergaan; het bestaat nu uit een indrukwekkende mix van gotische en renaissance bouwstijlen. De basiliek en het klooster van Sint-Franciscus zijn dan ook niet voor niets uitgeroepen tot Nationaal Cultureel Monument van Mallorca!

Godsdienst en indrukwekkende details

Wanneer je voor de ingang van de hoge, zandstenen basiliek staat zal één ding gelijk de aandacht trekken: het ronde raam met de opvallende, uitgehouwen figuren erin. Dit raam in de vorm van een zonnewijzer is vandaag de dag het belangrijkste symbool van de basiliek, maar dit is niet altijd zo geweest. De gotische gevel van de basiliek werd in de zeventiende eeuw namelijk herbouwd in barokke stijl nadat hij was getroffen door de bliksem. Hoewel de reconstructie al in 1621 begon, was de gevel pas tegen 1700 volledig hersteld.

Na het betreden van de basiliek via de barokke ingang kom je direct terecht in het gotische hart met onder andere een gewelfd plafond met metselwerk en 14e-eeuwse beelden. Op de muren en in de gangen zijn godsdienstige kunstwerken, beelden en schitterende details te zien. Een indrukwekkend maar enigszins angstaanjagend voorbeeld is de Capilla de los Santos Mártines de Gorkum. Dit toont de marteling en moord op 19 katholieke personen in Holland in 1572.

Historische personen van Mallorca

Iets verder in de basiliek tref je de graftombe van Ramon Llull, een belangrijke theoloog, filosoof, kluizenaar en dichter uit de geschiedenis van Mallorca. Llull overleed in 1315 als gevolg van steniging, nadat hij in Tunesië werd veroordeeld voor een poging tot het bekeren van moslims. De basiliek van Sint-Franciscus was de beroemdste basiliek van Palma ten tijde van de Middeleeuwen. Rijke Mallorcaanse inwoners waren destijds dan ook vaak met elkaar in strijd om de grootste en meest indrukwekkende graven voor hun families rondom de basiliek.

Meer bezienswaardigheden

Wanneer je een bezoek brengt aan de basiliek van Sint-Franciscus, sla een bezoek aan de serene binnenplaats dan vooral niet over. De ruime centrale tuin vol met sinaasappel-, citroen- en palmbomen wordt omringd door een gotische kloostergang dat een prachtig uitzicht biedt op deze indrukwekkende binnenplaats. In het midden van de tuin zijn nog steeds de overblijfselen van de eeuwenoude waterput te vinden. Vanuit de centrale binnenplaats bewonder je de prachtige architectuur van de basiliek vanuit een kalme omgeving van exotische flora en citrusbomen. Ben je na een bezoek aan de basiliek onder de indruk en nog niet uitgekeken? In het klooster naast de basiliek zijn nog veel meer indrukwekkende gotische overblijfselen te vinden!

Openingstijden
Ma t/m za van 09:30 – 12:30 en 15:30 – 18:00
Zo van 09:00 – 12:30

Prijs
€ 3

Locatie
Plaça Sant Francesc 7

Comments are closed.