Kerst op Mallorca

Kerst op Mallorca ‘n prima idee als je de kou een beetje wilt ontvluchten? En is er eigenlijk wel wat te doen die dagen? Je zal het je allemaal wel afvragen als je die kant op wilt gaan rond de Kerst. Daar helpen we je graag een beetje mee!

Zonnige of zalige?

Nou allereerst natuurlijk, is het er lekker weer?! Als je het vergelijkt met Nederland, absoluut! Het is er vaak rond de 17 graden en het zonnetje laat zich veelvuldig zien. Zorg dat je wel wat warme kleding meebrengt, want als ie weer vertrokken is en de avond is gevallen, is het nog maar zo’n 10 graden. Maar al met al een hele fijne temperatuur om inderdaad even de koude dagen in Nederland gedag te zeggen en wat aan je vitamine D te werken. Als je het idee had om even lekker de zee in te duiken, kan je toch beter je badpak of zwembroek thuis laten, want de zee is wel een stuk frisser. Al is ook een lekkere frisse Nieuwjaarsduik op Mallorca ook geen slecht idee! Wij zeggen op naar een zonnige en zalige kerst!

What to do

De festiviteiten rond Kerst beginnen al op 8 december en gaan door tot het hoogtepunt van al het feestgedruis, de viering van “Driekoningen” (5 en 6 januari). Tijdens Kerst is Palma het episch centrum van Mallorca met alle festiviteiten. Veel winkels zijn op de zondagen voor kerst open voor het bekende Christmas shopping en er zijn veel kerstmarktjes zoals Fira de Nadal i del Reis de Palma en Les Illes i el Mar waar je helemaal los kan gaan voor je kerstinkopen.

Palma is ook een uitgelezen plek om lekker wat cultuur te gaan snuiven deze dagen. Zo zijn er op Mallorca leuke kerststallen te vinden en soms nog levende ook! De stad en wat andere dorpjes op Mallorca zijn prachtig versierd. Zo kan het heel leuk zijn om in deze kerstsfeer wat kerkjes en dorpjes aan te doen. Mocht je al die kerstmarktjes en stalletjes toch wat minder vinden en mis je eigenlijk het oer Hollandse schaatsen, zelfs daar hebben ze aan gedacht en je kan gewoon die ijzers onderbinden.

Kerstmarktjes

Fira de Nadal i del Reis de Palma – Plaza Mayor
Een traditioneel Kerstmarktje waar onder andere kleine kerststalletjes worden verkocht, maar ook ambachtelijke Mallorcaanse producten, zoals honing en kaas. Dit marktje wordt vaak de gehele maand december georganiseerd en duurt tot en met Driekoningen. Elke dag van 10:00 tot 21:00 kan je hier rondslenteren.

Mercado Medieval “Les Illes i el Mar” – Passeig de Sagrera
Een Middeleeuws marktje waarbij “middeleeuwse” producten worden gekocht, maar waar je ook voor een wijntje en een hapje terecht kan. De Middeleeuwse marktjes zijn erg populair in Spanje. Vaak vindt het marktje in de eerste week van december plaats en duurt deze van 10:00 tot 00:00.

Kerststalletjes

Belén de los oficios artesanos del Ajuntamiento de Palma – Plaza de Cort 1
Een kerststalletje op het gemeentehuisplein. Deze wordt al eind november opgebouwd en blijft staan tot en met Driekoningen.

Belén Mallorquin. Consell de Mallorca. Palau del Consell – Carrer de Palau Reial 1
Een kerststalletje bij het mooie gebouw Palau del Consell. In de negentiende eeuw heette dit het Palau Rial. Dit kerststalletje wordt meestal in de eerste week van december opgebouwd en gaat weer weg na Driekoningen.

Belén hebreo Monumental Iglesia de Santa Catalina Tomàs – Plaza de Santa Pagesa 5
In Spanje worden de kerststalletjes vaak opgebouwd in kerken, zo ook in Mallorca. In de Santa Catalina kerk zal een Hebreeuwse stal staan. Deze staat er vanaf Kerst tot en met ongeveer de derde week van januari.

Schaatsbanen

Schaatsbaan op het gemeentehuisplein
Op het gemeentehuisplein in Palma (Plaça de Cort) zal eind november een schaatsbaan staan die er tot en met Driekoningen blijft.

Schaatsbaan Ice Park
Op het Plaza de España in Palma de Mallorca staat van eind november tot en met eind januari een schaatsbaan. Het is bij deze schaatsbaan verplicht handschoenen te dragen. Voor 25 minuutjes schaatsen betaal je € 5. Geen handschoenen mee? Deze kan je kopen voor € 1,50.

Typisch Mallorca

Kerstvakantie is één van de belangrijkste vakanties in Spanje om een fijne tijd met familie door te brengen en ook op Mallorca is dat niet anders. De Kerst wordt ingeluid door Kerstavond waar vele families naar de kerk gaan om de kerst mis te aanschouwen. Tijdens de mis wordt ook de Sybil gezongen, een gezang uit de middeleeuwen die alleen in Sardinië en Mallorca wordt gezongen tijdens Kerst. Na de mis die rond middernacht is afgelopen, drinken veel mensen van Mallorca warme chocolademelk en eten ze ensaimadas. Ensaimadas komen uit Catalonië, maar zijn vooral bekend vanuit Mallorca en is een soort mix van een brood en een cake in de vorm van een spiraal.

Tijdens Eerste Kerstdag zal er zoals in veel andere westerse landen gegeten worden. Veel gegeten. Het begint met de lunch die vaak wordt afgetrapt met een soepie, zeg maar soep. Gevuld met stukken kalkoen, pasta, lever en ei is het al een maaltijd ansich. Vaak wordt er daarna overgestapt op geroosterd varken met groente. Bij veel families op Mallorca wordt er tijdens de Kerst ook genoten van wat de zee om hun heen allemaal te bieden heeft. Lekkere vis en oesters zal je dus ook zeker voorbij kunnen zien komen. Het dessert wordt ook gemaakt van een plaatselijke trots, de amandelen. Er worden zoete gebakjes gebakken van amandel en er wordt zelfgemaakte amandelmelk geschonken. Klinkt goed hè, ook al zo’n zin om bij een familie in Mallorca aan te schuiven?

In Spanje en Mallorca kennen ze zoals op veel andere plekken in de wereld geen Tweede Kerstdag, wel genieten ze nog lekker na van alle restjes die overgebleven zijn van de dag ervoor. Ook wordt er met Kerst niet altijd zoals wij vaak kennen aan cadeautjes gedaan. Hier worden de cadeautjes bewaard tot Driekoningen, wat in Spanje één van de grootste feestdagen is en uitbundig gevierd wordt.

Comments are closed.